Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

«Π.Α.ΜΕ. : ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Ή ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ;» Λίγα λόγια από το συγγραφέα

Με το βιβλίο μου «ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ: ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Ή ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ;» δοκίμασα να καταγράψω τα γεγονότα της ίδρυσης και της πορείας του Π.Α.ΜΕ. από τα πρώτα χρόνια. Τα περιγράφω με βάση τα προσωπικά μου βιώματα και εμπειρίες, αφού υπήρξα ένα από τα τρία-τέσσερα στελέχη, που βρεθήκαμε από την πρώτη μέρα σε 24ωρη καθημερινή χρέωση στο Π.Α.ΜΕ. Η συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου..........
στηρίχθηκε σε ντοκουμέντα, τα περισσότερα από το προσωπικό μου αρχείο, στην ενεργή συμμετοχή μου στην ΕΣΑΚ-Σ και το Π.Α.ΜΕ. και σε απτά περιστατικά, τα οποία διαδραματίζονται στις χρονικές περιόδους που αναφέρω, καθώς και σε γεγονότα της περιόδου αυτής, στα οποία βρέθηκα παρών.
 Προσπάθησα να μεταφέρω αντικειμενικά τα γεγονότα, ώστε να  μεταδώσω χρήσιμες εμπειρίες σε κάθε αγωνιστή  για τη συνέχιση και βελτίωση της δράσης, της αντίστασης και του αγώνα για την καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας και της ποιότητας ζωής των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Επίσης, ήταν ιδιαίτερα έντονη η επιθυμία μου να μην επηρεαστώ, όσο είναι ανθρωπίνως δυνατό, από προσωπικές πικρίες ή αντιπάθειες, ενώ απέφυγα να αναφερθώ με λεπτομέρειες σε πολύ εμπιστευτικά συμβάντα και γεγονότα. Σε ορισμένες περιπτώσεις η παράθεση ντοκουμέντων και απόψεων δεν υποσημαίνει τη συμφωνία ή τη διαφωνία μου με αυτά, αλλά ήταν απαραίτητη για την ιστορική αλήθεια.
Επεχείρησα να είμαι αντικειμενικός στην καταγραφή των γεγονότων. Το ίδιο επεχείρησα να κάνω και κατά την άσκηση της κριτικής τόσο απέναντι σε στελέχη του Π.Α.ΜΕ. και του ΚΚΕ όσο απέναντι στις ηγεσίες τους. Η κριτική δεν έχει να κάνει με πολεμική αλλά με την προσπάθεια ενθάρρυνσης της ελευθερίας έκφρασης της γνώμης, όχι μόνο σαν απαραβίαστο καταστατικό δικαίωμα των μελών αλλά και σαν βασική τους υποχρέωση. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό σοβαρών λαθών και στην περίπτωση που αυτά γίνουν, βοηθάει στη γρήγορη αποκάλυψη και διόρθωσή τους.                   
Στην προσπάθειά μου να γράψω ένα ολοκληρωμένο βιβλίο, συζήτησα και ζήτησα τη γνώμη από πολλούς συναγωνιστές μου. Αξιοποίησα όλες τις συζητήσεις και κατέγραψα τις απόψεις των συνομιλητών μου, χωρίς να συμφωνώ σε κάθε περίπτωση με αυτές και με τις κριτικές θέσεις που εκφράζονται. Επίσης, χρησιμοποίησα στοιχεία από την εφημερίδα «Ριζοσπάστης» και δημοσιεύματα των  ΜΜΕ του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου. Για να σιγουρέψω την ακρίβεια των όσων γράφω, συζήτησα και διασταύρωσα τη μνήμη μου με πολλά άτομα που προέρχονται από το Π.Α.ΜΕ. και το ΚΚΕ και βρίσκονται στον περίγυρό τους.
Κάποια από αυτά τα άτομα έχουν αποχωρήσει και έχουν αδρανοποιηθεί, αλλά διατηρούν επαφές, παραμένουν κοντά στην επιρροή τους και κρατούν κριτική στάση απέναντί τους. Άλλα διαγράφηκαν από μέλη του ΚΚΕ και σήμερα συμμετέχουν σε αγωνιστικές κινήσεις, όπως ο «Εργατικός Αγώνας», η «Νέα Σπορά» και ο Σύλλογος διάδοσης της μαρξιστικής σκέψης «Γιάννης Κορδάτος». Όλοι με βοήθησαν και τους ευχαριστώ θερμά. Τέλος, για τη συγγραφή του βιβλίου θα ήθελα να ευχαριστήσω τους φιλόλογους διορθωτές των κειμένων και όσους με βοήθησαν οικονομικά στην έκδοσή του.
Μένω με την ελπίδα  όσα διαβάσει ο αναγνώστης σ’ αυτό το βιβλίο, θα τον βοηθήσουν να γνωρίσει την ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος και τους πρωταγωνιστές των γεγονότων της χρονικής περιόδου που περιγράφω και πως η γνώση των δυσκολιών, των εμποδίων και των λαθών που έγιναν, μπορούν να συμβάλουν στη  βελτίωση της λειτουργίας του συνδικαλιστικού κινήματος και στην αποφυγή στρατηγικών λαθών στο μέλλον.

Γεώργιος Αχ. Κρίκας

Email: geokrikas@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.